Що таке шунтування шлунка і як воно допомагає схуднути?
Шунтування шлунка – хірургічна операція, яка проводиться людям з ІМТ від 40 і вище для прискорення втрати ваги.
Вона проводиться шляхом лапароскопії. Хірург робить надрізи на рівні черевної порожнини, куди вставляються трокари. Через трокари в черевну порожнину потрапляють інструменти і камера, щоб провести операцію без розрізання черевної порожнини.
Шунтування шлунка відрізняється від інших процедур тим, що маленьку ділянку шлунка від’єднують від основного мішка і до неї приєднується ділянка тонкої кишки. Таким чином, їжа відразу потрапляє в кишечник, минаючи шлунок. При цьому інша частина кишки, що приєднана до шлунку, приєднується до кишечнику. Ця процедура дозволяє шлунковому соку і їжі зустрічатися вже в кишечнику і повністю перетравлюватися.
Зміна анатомії шлунково-кишкового тракту дозволяє шунтуванню змінювати імпульси тіла, в результаті, знижується апетит, притупляється відчуття голоду, відчуття насичення після прийому їжі приходить набагато швидше.
Людина починає значно менше їсти і відповідно худнути. За перший рік можлива втрата від 55% до 85% попередньої маси тіла.
Ризики шунтування шлунка такі ж, як і при будь-якій операції для людини з екстремальним ожирінням 3 ступеня:
- Тромбоз
- Кровотечі і т.д.
Хороші і погані наслідки шунтування шлунка
Шунтування шлунка – втручання в роботу органів людини, і звичайно ж наслідки цієї операції будуть давати про себе знати.
Крім втрати ваги, людині, яка готується до цієї операції слід знати, що вона може привести до:
- Екстремальної сухості шкіри і волосся, сильних шкірних висипань, тому що обмін речовин все ж буде порушений.
- Постійної втоми і млявості, сонливості, тому що організму не вистачатиме поживних речовин для звичного функціонування.
- У деяких випадках доводиться довго повертатися до вживання твердої їжі, від 10 тижнів і довше.
- Посилений нюх.
- Зміни смакових звичок.
Автор:
Віталій Іванович Василенко