Три чарки на день може викликати рак печінки
Рак печінки це одина з найбільш смертельних і поширених форм раку. За даними доповіді Всесвітнього фонду дослідження раку (ВФІР), вживаючи три чарки на день буде достатньо, щоб викликати це жахливе захворювання. На підставі 34 попередніх досліджень за участю 8.2 млн чоловік вчені зробили висновки: більш ніж у 24 500 осіб розвинувся рак печінки. У доповіді відзначаються “переконливі докази” того, що усього три алкогольних напоїв на день можуть призвести до хвороби. Аманда Маклін, директор благодійного фонду у Великобританії, говорить: “До цього моменту ми не були впевнені яка кількість алкоголю може призвести до раку печінки, але дослідження, які розглядалися у цій доповіді, вперше дають більш конкетную інформацію даного питання”. На підставі цих даних, коаліція охорони здоров’я Великобританії рекомендують уряду вжити заходів щодо мінімізації ризиків. Наприклад, попередження про шкоду алкоголя на банках та пляшках.
“Алкоголь, як тютюн і азбест, є концерогеном першого класу. Абсолютно неприпустимо те, що така базова інформація не надається громадськості “- говорить професор сер Іен Гілмор, голова альянсу -” Цей звіт показує, що не існує безпечного рівня споживання алкоголю, коли мова йде про профілактику раку “.
У Великобританії, приблизно 1 зі 100 чоловіків, і 1 з 200 жінок, в якийсь період життя захворюють раком печінки. Щоб звести ризики до мінімуму, ВФІР рекомендують жінкам пити не більше одного алкогольного напою на день, а чоловікам – не більше двох.
Ожиріння також є фактором ризику. Один з чотирьох випадків раку печінки можна запобігти, якщо люди підтримують свою вагу і утримуються від алкоголю. Ще одна можлива тактика запобігання захворювання – кава. У доповіді наголошується, що кава може захистити від раку печінки, але необхідну кількість не уточнили.
Автор:
Олексій Олексійович Батраков