Помірне п’янство викликає фібриляцію передсердь

Помірне п’янство викликає фібриляцію передсердь

Фібриляція передсердь (миготлива аритмія) може бути викликана помірним вживанням алкоголю

Вживання вина і міцних напоїв навіть в помірних кількостях може стати фактором ризику розвитку фібриляції передсердь. Це стан викликається аномально швидким серцебиттям, яке може призвести до інсульту, серцевої недостатності та недоумства.

У 1997 році в Швеції було проведено дослідження, в якому взяли участь 79 016 осіб, віком від 45 до 83 років. Вони надавали відповіді на обширний питальник, пов’язаний із споживанням їжі та алкоголю. Шведські вчені вели спостереження за учасниками протягом 12 років у рамках національного реєстру, і виявили 7245 випадків миготливої ??аритмії.

Відповідно з попереднім дослідженням, було виявлено зв’язок між високим споживанням алкоголю (більше трьох порцій алкоголю на день), пияцтвом і ризиком розвитку миготливої ??аритмії. У попередніх дослідженнях висновків про помірне вживання алкоголю не було.

Однак нове дослідження показало збільшення ризику розвитку фібриляції передсердь через помірне вживання алкоголю. Помірне вживання визначалося як 1-3 алкогольних напоя в день.

Дослідники також провели додатковий мета-аналіз, об’єднавши свої результати з шістьма аналогічними перспективними дослідженнями з метою вивчення реакції на дози. Повний аналіз включив 12 554 випадків фібриляції передсердь. Мета-аналіз, який не робив відмінності між видами алкоголю, показав, що ризик розвитку фібриляції передсердь збільшувався на 8 відсотків з кожного додаткового напою в день.

Не дивлячись на це багато досліджень показують, що легке і помірне вживання алкоголю має і позитивний вплив на серце, наприклад, зниження ризику розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту. «Дуже важливо збалансувати ці переваги проти потенційного ризику розвитку миготливої ??аритмії» – говорить Сюзанна С. Ларссон, провідний автор дослідження, доцент кафедри харчування та епідеміології інституту екологічної медицини в Каролінському університеті Стокгольма.

Дослідження показало, що пияцтво – вживання більше п’яти напоїв з нагоди – безпосередньо пов’язане з ризиком розвитку хвороби у любителів саме вина і лікерів.

І хоча зв’язок між помірним вживанням вина і лікерів і розвитком фібриляції передсердь вияввся сильним, такого ж зв’язку у любителів пива шведські вчені не виявили.

«У нас немає ніякого пояснення відсутності зв’язку з споживанням пива”, сказала Ларссон. «Цілком імовірно, що пиво споживається протягом тижня, у той час як вино і лікер частіше п’ють у вихідні дні. Побічні ефекти алкоголю на ризик розвитку фібриляції передсердь може бути менш вираженим, якщо споживання алкоголю відбувалося протягом усього тижня, в порівнянні з тим, якщо це відбувається різко за 2 дні. »

Наступні тривалі дослідження з групою учасників зможуть визначити зв’язки та умови, що викликають дане захворювання. Попередні дослідження вже показали зв’язок між споживанням алкоголю і зниженням функцій серця, серцевими аномаліями, дилатаційною кардіоміопатією, суправентикулярною аритмією та іншими умовами, що призводять до розвитку фібриляції передсердь.