Пияцтво збільшує ризик інсульту

Дослідження довели, що пияцтво у середньому віці збільшує ризик інсульту

Дослідники виявили, що сильно питущі в 50 і 60 річному віці раніше переносять інсульт.

Нові чеські дослідження припускають, що люди повинні скоротити кількість випитого алкоголю після досягнення середнього віку. Якщо людина в середньому вживає більш ніж два алкогольні напої в день, ризик інсульту збільшується на 34% порівняно з тими, чия середньодобова норма становить менше половини однієї порції напою. Опублікуванні в журналі Stroke на початку 2015 року, дослідження також показали, що люди, які п’ють в 50 і 60, як правило, страждають інсультом раніше. У дослідженні взяли участь 11 644 середніх років шведських близнюків, які були відібрані в спробі вивчити вплив генетики і факторів способу життя на ризик виникнення інсульту. Дослідники проаналізували результати шведського реєстру одностатевих близнят, які відповіли на запитання анкети між 1967 і 1970. До 2010 року реєстр налічував вже 43 роки подальшого спостереження, у тому числі лікарняних записів і данних про причини смерті. Майже у 30% учасників був інсульт.

 

На підставі анкет, учасники були класифіковані за ступенем вживання алкоголя – легка, помірна, важка, чи непитущі. Дослідники порівняли ризик від прийому алкоголю та ризики для здоров’я, таких як високий кров’яний тиск, діабет і куріння. Дослідники виявили, що для важких питущих, починаючи з 50 років, алкоголь несе за собою високий ризик інсульту. Хоча, ризик інсульту легких питущих і непитущих збільшується поступово з віком, все ж явно фактор ризику вище для питущих.

Ведучий статистик в університетській лікарні Міжнародного науково-клінічного центру Святої Анни в Чехії, Павла Kadlecova пояснив: “Наше дослідження показало, що вживання більш ніж двох напоїв на день може скоротити час до настання інсульту в середньому на п’ять років.” Дослідники прийшли до висновку, що ризик інсульту підвищується при вживанні алкоголю, як і ризик, пов’язаний з діабетом. Дослідження показало, що у сильно питущих людей до 50- і 60-річного віку, ймовірно, вже був інсульт п’ять років тому, незалежно від генетичних факторів і способу життя. Добре відомо, що алкоголь сприяє підвищенню артеріального тиску і може збільшити шанси фібриляції передсердь, як пов’язаних зі здоров’ям факторів ризику інсульту. Висновки очевидні і не дивні.