Як уникнути емоційного переїдання в Новий Рік?

Як уникнути емоційного переїдання в Новий Рік?

Для кожної людини, яка заїдає стрес, новорічні свята стають часом спокус. Перед очима постійно миготять саме ті страви, які їсти не можна (з цукром, глютеном, молочними продуктами, алкоголем). Вони доступні, їх багато, і вони так і манять...

Для багатьох з нас свята наповнюються стресом, і найпростіший, найдоступніший спосіб полегшити його - насипати собі в тарілку картопляного пюре, покласти смажену курячу ніжку, заїсти це все печивом або тортом і запити великою кількістю червоного вина.

На жаль, чим більше ми даємо собі поблажок в їжі, тим сильніше стає внутрішня напруженість. Мало того, що виникає почуття провини, так ще й ці самі продукти (цукор, алкоголь) стимулюють депресію і тривогу.

Однак якщо ви усвідомлюєте наявність проблеми емоційного переїдання, і готові боротися з нею, наступні поради можуть допомогти вам не зірватися в період новорічної суєти:

Шматочок чорного шоколаду вранці

Деяким колишнім алкоголікам радять з'їдати плиточку темного шоколаду або випивати шоколадний молочний коктейль кожен раз, коли у них виникає бажання випити алкоголь. І це частково є доброю порадою. Їсти треба саме чорний шоколад, тому що він містить близько 85% какао і менше цукру, ніж інший вид шоколаду.

Чорний шоколад здатний трохи притупити тягу до залежної поведінки з кількох причин. По-перше, він містить найвищу концентрацію магнію з усіх продуктів харчування, забезпечуючи 82% щоденної норми. А магній - це «друг» спокою. Дефіцит магнію викликає почуття занепокоєння. Чорний шоколад також містить велику кількість триптофану, амінокислоту, яка є попередником серотоніну і теоброміну, які відповідають за підвищення настрою.

Запас «ласощів», корисних для здоров'я

Щоб утриматися від надмірного переїдання під час святкових днів, можна спробувати зробити запас смачної їжі, яка буде корисною, або, принаймні, не шкодитиме. Вам теж може захотітися чогось смачного! Спробуйте наступне:

  • Газована вода. Якщо покласти шматочок лимона у воду, її вже можна розцінювати як приємний освіжаючий напій. І на відміну від алкоголю, кока-коли, або, навіть, дієтичної содової, таку воду можна вживати літрами.
  • Насіння гарбуза. У них багато цинку. Цинк - природний антидепресант. Також в них високий вміст магнію, марганцю і рослинних омега-3 жирів. Насіння гарбуза це харчова електростанція.
  • Своя їжа в гостях. Якщо вас запросили в гості, і ви впевнені, що там буде святкове застілля, перестрахуйте свою поведінку. Щоб не зірватися і не переїсти, заздалегідь приготуйте те блюдо, яке вам можна їсти і візьміть його з собою. Для багатьох це може здатися дивним, проте ваші друзі завжди вас зрозуміють, і не будуть провокувати на нездорову поведінку.

Харчовий журнал

Вести харчовий журнал, тобто щоденник з'їденої вами їжі, може здатися вельми абсурдною ідеєю. Однак це допоможе вам, і не одним способом. По-перше, ви зможете реально оцінити що, скільки і коли ви їсте. Навіть якщо ви зробили пару ковтків какао з чашки своєї дитини, вам все одно доведеться записати це в журнал. Таким чином, ви побачите, що те, скільки ви думаєте, що їсте, і те, скільки ви їсте насправді - зовсім різні цифри. Ви почнете відповідально підходити до вибору того, що кладете собі до рота. По-друге, ви зможете простежити взаємозв'язок між тим, що ви їсте і своїм настроєм. Щоб з'ясувати, який продукт для вас корисний, а який впливає на вас негативно. І, нарешті, по-третє - ведення журналу, або щоденника, допомагає знизити стрес. Коли людина записує свої думки, у неї з'являється можливість тверезо їх оцінити.

Сідайте і жуйте

За даними дослідження Корнелла, однією з причин, чому французи не так товстіють, є те, що вони краще відчувають момент насичення їжею. Вони виразніше відчувають внутрішню підказку організму про те, що вони більше не голодні, на відміну, наприклад, від американців, які жують лежачи на дивані перед телевізором, або весь день перекушують, при цьому жодного разу не отримавши повноцінного прийому їжі.

Французи можуть їсти багети, сир брі, круасани з маслом, та інші жирні продукти. Однак їдять вони їх сидячи за столом зі своєю сім'єю або друзями. Через це вони краще жують і переварюють те, що потрапляє в організм. Процес травлення подає сигнал про насичення раніше, ніж черговий шматок відправиться в рот.

Наступного разу, коли ви захочете перекусити на ходу, одумайтеся. Покладіть їжу на тарілку і присядьте за стіл. Ніяких інших варіантів.

У кожному разі, не варто шукати собі виправдань, якщо під час чергового святкового застілля ви не стрималися. Найголовніше, зробити правильні висновки, розробити свою власну стратегію і не повторювати помилок.