Хімічний склад кокаїну - отримання і формат випуску

Хімічний склад кокаїну

Кокаїн є алкалоїдом і членом численної групи рослинних речовин, які включають в себе нікотин, кофеїн і морфін. Хімічна назва кокаїну - бензоил-метил-екгонін. Хімічний склад кокаїну складається з трьох частин: ліпофільної групи, гідрофільної групи і аліфатичної групи, яка об'єднує перші дві групи.

Структурна формула кокаїну

Кокаїн має формулу C17H22ClNO4

Формат випуску наркотику

У медичних цілях кокаїн використовують для анестезії при операційних втручаннях носа і горла у вигляді розчину 2-5%, для місцевої анестезії слизової оболонки ока 1-3%. Кокаїн стискає кровоносні судини і зменшує кровотечу. Форма випуску кокаїну: порошок і розчин в ампулах. Заборонено використовувати препарат під час вагітності. Не варто забувати про те, що кокаїн і вагітність - несумісні речі.

На вулицях кокаїн поставляється в будь-який з двох форм: гідрохлорид і основа. Гідрохлорид (порошок) - форма кокаїну, яку можна вводити інтраназально (тобто вдихати через ніс). Його також розчиняють у воді, і вводять за допомогою голки. Основа або «база» включає в себе всі форми речовини, які не були нейтралізовані кислотою. Залежно від способу отримання кокаїну, базові форми ділять на «вільну основу» та «крек».

Отримання кокаїну

Медична література часто не дає однозначної відповіді, коли треба провести чіткі відмінності між основою кокаїну та креком, що, по суті, мають єдину хімічну форму кокаїну. Незважаючи на це, крек та основа виробляються різним шляхом. Вільна основа виходить шляхом розчинення гідрохлориду кокаїну у воді, додаванням амонію, і, потім, додавання розчинника, як правило, простого ефіру. Основу розчиняють в ефірі і екстрагують випарюванням. Є висока ймовірність того, що ефір, який є летючою речовиною, може залишитися в суміші і привести до нещасного випадку і опіків.

Крек, з іншого боку, отримують шляхом розчинення гідрохлориду кокаїну у воді, змішування його з аміаком або бікарбонатом натрію (сода), нагрівання суміші, щоб видалити гідрохлорид. Кінцевий продукт являє собою м'яку масу, яка твердне, коли висихає. Назва крек («тріщина») походить від характерного потріскуючого звуку затверділої речовини, який відбувається в процесі куріння.